Megszakítás

Bazaltbor feldolgozó, Badacsonytomaj

A Laposa-Pince borai az ezredfordulót követően „Bazaltbor” vagy Bazaltbor márkanéven váltak ismertté a magyar borivók körében. Termőhelyeik csak a bazaltdombokon – Badacsonyban, Somlón, a Szentgyörgy-hegyen és Csobáncon – találhatók, ennek köszönhető a borok jellegzetes ásványos aromái, amelyek tükrözik terroorjukat. A pincealapító atya, Dr. Laposa József tájtervező és fia, a jelenlegi vezető Bence ma több mint 20 hektárról szüretelnek hazai és nemzetközi fajtákat, többek között Szürkebarátot, Juhfarkot, Olasz- és Rajnai Rizlinget vagy Kéknyelűt. A pince piacra lépése és dinamikus növekedése a technológiai és turisztikai területek bővülését is eredményezte. A fejlesztés során a léptéknövelés mellett építészeti és szőlészeti szinten egyaránt cél volt a bazaltbor készítésének és bemutatásának korszerűsítése, fenntartása.

A borászat az előző, Badacsony déli oldalán működő családi pincéből költözött le a domb lábára, Badacsonytomajra. A régi pincészet felszabadításával vendéglátó/kóstoló részleg és ehhez kapcsolódóan egy kis szálloda is épül a telken, kiemelve az onnan nyíló rendkívüli balatoni panorámát. A szőlőtermesztést és a pihenést szolgáló felső régiók és az alsó borászati ​​feldolgozó a domboldal szőlőterületeinek revitalizációjával, rekultivációjával kötődik össze. Emellett a megépítendő borút vagy tanösvény is ezt a szerves kapcsolatot fogja bemutatni.
Az egész régió a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része, míg a borút felső szakasza inkább a természeti tájhoz tartozik (valamint a művelt és teraszos szőlőhegyekhez), az alsó telephelyen található feldolgozó épület pedig a város egyszintes szabadon álló stílusa. Míg az urbanizációs folyamat csak az elmúlt évtizedekre jellemző, addig a Balaton-felvidék szőlőtermesztésének (jellegénél fogva alapvetően gyökerezik) általában inkább a természethez kell kapcsolódnia. Fontos kérdés tehát, hogy milyen formai módszerrel kezelhető a környezetéhez képest viszonylag nagy méretű épület. Az egyetlen referenciapont csak a szőlő földhöz kötött építészete (présház és támfal), valamint maga a természet lehet.
A program eredményeként a földhöz kötöttséget szó szerint kell érteni: az építkezés a gravitációs elv mentén lefelé történjen, hogy a szőlő csak a legszükségesebb eljárásoknak legyen kitéve. Így a szőlőültetvény teljes területének csak egynegyede van a föld felett, a többi a domb gyomrában található.
Ezen az alapon nem dolgozhatunk hagyományos értelemben vett építészeti eszközökkel, formákkal, szerkezetekkel, világos építészeti(tektonikus) illeszkedésekkel, ugyanakkor nem is utasíthatjuk el őket teljesen. A szőlészeti épületnek modellszerűnek kell lennie, de a hierarchikus szervezeti felépítés nem kizárólagos tényező ebben.
A geometriai modellben két alapelem – a présház szimmetrikus oromzata, zárt tetőabsztrakciója és a bazalt pillérek-rétegek hatszögletű idealizált keresztmetszete – új rendszerré kapcsolódik össze, ami egyben emlékeztet a mindkét hivatkozás. Az alapelemek – mint a felszínre törő bazaltsávok – szabadon futnak, minden olyan irányba, ahol nincs akadály; néha elválnak, néha csatlakoznak. A geometriai alapelemek (keresztmetszetek) méretei változtathatók, így egymásba folynak, helyenként a talajból felemelkednek és torz felületet biztosítanak a tetőn.

Az épület összefüggő panelelemekből áll, amelyeket monolit látható betonként öntöttek. Ennek semlegessége, merevsége elsősorban a belső terekben és azok kapcsolatában mutatkozik meg. Két helyen volt szükség a makett öltöztetésére, így a másodlagos ornamentika kiegészítésére: a külső találkozásnál és a pincerésznél a hordós érlelésnél. Előbbinél a mintaszerűség elvét követve hiányzik a homlokzatok és a tető megkülönböztetése; homogén burkolatukat előregyártott finombeton burkolólapok alkotják, körülöttük enyhén átalakult szőlőtőkék másznak és csavarodnak. A belső terek természetes megvilágítása esetén a vasbeton modellben a szalagokat a geometriáját követve könnyű szerkezettel és üvegburkolattal, a burkolólapot pedig perforált fémlemezzel helyettesítették. Ez utóbbin természetesen ugyanaz a szőlőminta folytatódik, egységes felületté húzva. A másik dísz a belsejében, a pince legmélyebb ágában található. Bár ez a tér hosszanti jellegű, hordó alakú, mint egy hagyományos pince, a tengelye többször megtört, szerkezete a modell részeként vasbeton. Ezt a hajlított-tört felületet a hagyományos pincékre jellemző téglaréteg fedi, de nem a tektonikus rend és a téglakötés elve szerint, hanem átlósan, szőtt szövetként jelentkezve.

A modellen belül a szerkezeti rend és a terek sorrendje függőleges és horizontális értelemben is követi a borkészítés folyamatát. A feldolgozó épület egy inkább ipari jellegű technológiai szárnyból és egy téglaborítású, érlelési/tárolási funkcióval rendelkező pinceszárnyból áll. A két rész egyidejűleg alaprajzilag el van választva és valóban egy épület két szárnyát alkotja. A pincesort több mint öt méter vastag talajréteg borítja, melynek csak a bejárata emelkedik a talajszint fölé. A technológiai szárny három szintje közül csak az egyik föld feletti, a maradék kettő a föld alatt van, a legalacsonyabb szintről a pinceszárnyba lehet bejutni. A gravitációs rendszer szerint a szőlő feldolgozása nulla szinten, az épület közepén, talajszintű csatlakozásokkal történik: a bogyók szelekciója és leválasztása után a szőlő a padlóba süllyesztett befogadó edényekbe vagy tartályokba kerül. Innen jut tovább az általában egy szinttel alatta lévő mobil présbe, majd egy szinttel még mélyebbre, most must formájában, a fermentációs acél edényekbe vagy az erjesztő- és érlelő hordókba. Ez a központi rész kétszintes, és egy padlónyíláson keresztül közvetlenül kapcsolódik a fenti feldolgozótérhez. A sajtó a légtérben felfüggesztett portálon mozog. A függőleges közlekedési mag is ebben a nagy térben található, lépcsőkkel és teherlifttel. A gravitációnak megfelelően az alsó szinten a vörösboros hordós érlelés, a pinceszárnyban pedig a fehérboros érlelési hordók találhatók. A hordókból kilépő bor a kifejlesztett szivattyúrendszeren keresztül a nulladik szinten jut el a palackozóba, ahol a bor a teherlift segítségével visszakerül a mélyebb szintekre. Négy palackos érlelő szoba áll rendelkezésre, amelyek mérete és klímája eltérő.
A talajszinten a technológiai szárnyban két külön bejárat található a szőlő fogadására és a palackok szállítására. A feldolgozó és címkéző-tároló tér ennek megfelelően mögöttük van. A déli irányú, palackos érlelésnek is helyet adó, pinceszárnyhoz kapcsolódó, kétszintes fogadótérbe az út felől és a Balaton felől is be lehet jutni: ide várják azokat a vendégeket, akiket maga a borkészítés is érdekel.
A látható betonburkolat támogatja a belső terek egységes figyelembevételét, amely a valóságban független a benne zajló funkcióktól. A bemutatott berendezés jellegzetesen technológiai, így a tárgyak (tartályok) vagy az oldalsó csőszerelvények és a hozzájuk illő „ipari megjelenésű” világítótestek egységesen rozsdamentes acélból készülnek. Minden beépítés a szerkezettől elkülönítve és összeszerelve történik, a modell geometriájának és a tetőgerincnek az irányát követő igazítással. Ehhez a koncepcióhoz illeszkedik az épületen végigfutó hornyolt elszívó is, amely eltávolítja a folyadékokat a szilárd, csúszásmentes epoxi padlóburkolatból, amely könnyen tisztítható, ugyanakkor ellenáll az ipari és tisztítóvíznek, valamint vegyszerek. A legfelső emeleten olyan másodlagos egységek találhatók, mint a szociális blokk, a laboratórium és a gépészeti terek. A külső légtechnikai egység és az aggregált technológiai hűtési rendszer a központi maghoz közel, bár még kívül és a nyugati fal mentén került elhelyezésre, a belső szinttel azonos magasságban, ugyanakkor a talajhoz képest süllyesztve.

A borfeldolgozó 2011 februárjában megnyerte az egyik legrangosabb nemzetközi építészeti portál, az ArchDaily „Building of the Year 2010” versenyét, ipari épület kategóriában. Jelenleg Pátzay Fogadóház és Borterasz néven működik.

Kapcsolódó épületek
(18)